Офіційний сайт Молочанської міської ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Звернення голови райдержадміністрації Віктора Дудукалова до жителів Токмацького району

Шановні мешканці Токмацького району!

Нормами Конституції України, здоров’я людини віднесено до найвищої соціальної цінності нашої держави, кожному дано право на охорону здоров’я та медичну допомогу.
Відповідно до чинного законодавства про охорону здоров’я, заклад охорони здоров'я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми, забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, надає медичні послуги населенню та провадить свою діяльність на підставі Статуту, затвердженого рішенням засновника. Відповідно до пункту 1.4. Статуту КНП «Молочанська районна лікарня», затвердженого рішенням районної ради від 15.03.2019 №18, засновником підприємства є Токмацька районна рада. На підставі пункту 3.4. Статуту КНП «Молочанька районна лікарня» підприємство надає медичні послуги на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Якщо для впровадження певних видів діяльності, передбачених Статутом, потрібен спеціальний дозвіл, підприємство отримує його в порядку, визначеному законодавством України.
Господарська діяльність у сфері охорони здоров’я дозволяється лише за наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Аналогічне положення міститься у спеціальному Законі про ліцензування видів господарської діяльності, яким медичну практику віднесено до виключного переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Таким чином, юридична особа, яка провадить господарську діяльність у сфері охорони здоров’я, повинна мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.
Так, станом на 27.09.2019 року в КНП «Молочанська районна лікарня» закінчився строк використання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Відповідно до бюджетних призначень за рахунок медичної субвенції на 2019 рік, до кінця поточного року у повному обсязі передбачені кошти на виплату заробітної плати працівникам КНП «Молочанська районна лікарня». Кошти медичної субвенції спрямовуються на оплату поточних видатків закладів охорони здоров’я, які здійснюють свою діяльність на підставі спеціальних дозволів (ліцензій).
Нажаль, станом на 30.09.2019 року адміністрація закладу і досі не змогла надати необхідний пакет документів для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Відповідно до Статуту КНП «Молочанська районна лікарня», засновник укладає контракт з керівником закладу, який самостійно ухвалює рішення, вирішує питання діяльності та організовує роботу підприємства щодо надання медичної допомоги населенню, що передбачає насамперед високий рівень відповідальності керівника закладу за його фінансове, кадрове та інше забезпечення. Токмацькою районною радою 27.06.2019 року було продовжено дію контракту з головним лікарем КНП «Молочанська районна лікарня» до 05.02.2020 року.
Доречно відмітити, що Токмацька районна державна адміністрація не має жодного права втручатись у господарську діяльність підприємства. Але з метою попередження ситуації щодо відсутності ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики протягом квітня-червня поточного року райдержадміністрацією в межах своїх повноважень було надано всебічну методичну допомогу щодо реєстрації підприємства та впровадженні необхідних документів на здійснення медичної практики, неодноразово проводились робочі наради з засновником та керівництвом закладу, щодо визначення подальших шляхів функціонування та розвитку КНП «Молочанська районна лікарня».
З метою забезпечення мешканців району стаціонарною медичною допомогою досягнута попередня домовленість із керівництвом КП «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» щодо надання спеціалізованої стаціонарної допомоги усім мешканцям району без винятку.
На даний час населення та колектив стали заручниками ситуації яка склалась, адже КНП «Молочанська районна лікарня» не може надавати медичні послуги без ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. З метою цільового використання та мінімізації бюджетних коштів, збереження кваліфікованих працівників, Токмацька районна державна адміністрація запропонувала керівництву КНП «Молочанська районна лікарня» розглянути можливість переведення працівників у режим роботи відповідно до ч. 1 ст. 34 КЗпП України (простої). Простій – це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. З метою попередження даної ситуації та врахування можливих наслідків було поінформовано керівництво КНП «Молочанська районна лікарня» та Токмацьку районну раду для відповідного реагування.
Незважаючи на відсутність повноважень у вирішенні проблеми, яка склалась, Токмацька районна державна адміністрація, як представник державної влади, перепрошує за незручності які виникли.
Звертаємо Вашу увагу, що на даний час отримати ліцензовану спеціалізовану медичну допомогу мешканці району, відповідно до міжнародних клінічних протоколів, в рамках трансформації закладів охорони здоров’я, можуть у сімейного лікаря КНП «Молочанський центр первинної медико-санітарної допомоги», який вирішує питання щодо амбулаторного або стаціонарного лікування пацієнта, або в КП «Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування».

Голова райдержадміністрації В. ДУДУКАЛОВ

 

П'ятниця, 04 Жовтня 2019 09:49 | Переглядів: 450