Офіційний сайт Молочанської міської ради Запорізької області

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Увага! У Молочанську спалах африканської чуми свиней

28 серпня за участю голови Пологівської районної державної адміністрації Артура Крупського, головного спеціаліста відділу протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктора Кавєріна, Молочанського міського голови Ірини Липки, представників прикордонної інспекції контролю «Запоріжжя», Пологівського РУГУ ДСНС та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації відбулося термінове засідання Державної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації з питання спалаху африканської чуми у свиней в м.Молочанськ Пологівського району Запорізької області.

 

Головою районної надзвичайної протиепізоотичної комісії призначено заступника голови райдержадміністрації Андрія Клименка. До комісії ввійшли керівники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.
На засіданні розглянуто основні питання про встановлення карантину щодо африканської чуми свиней на території м.Молочанськ, а також затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення захворювання африканською чумою свиней на відповідній території.
За підсумками засідання прийнято рішення встановити карантин з 28.08.2021 по м. Молочанськ та проведення необхідних заходів згідно Плану ліквідації захворювання.

Надаємо додаткову інформацію від Пологівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в запорізькій області:

Д О У В А Г И В Л А С Н И К І В С В И Н Е Й:

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ - висококонтагіозне вірусне захворювання, хворіють тільки свині всіх вікових груп, людина не хворіє. Загибель тварин може становити 100%. Вірус дуже стійкий у навколишньому середовищі, проти нього не існує ефективної вакцини, лікування не розроблено. Фактори передачі збудника – корми, транспортні засоби, пасовище, виділення хворих тварин, необроблені м’ясо і м’ясопродукти. Вірус може переноситись комахами, птицею, дикими кабанами.
КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ: Підвищення температури тіла до 42,5Со, задишка, кашель, відсутність апетиту, блювання, пронос с кров’ю, синюшність шкіри на вухах та п’ятачку, але хвороба може проявлятись миттєво без прояву клінічних ознак, тварина гине. Всі захворілі тварини підлягають знищенню, а тваринницькі приміщення, в якому було захворювання, можуть експлуатуватися лише через рік після зняття карантину.

ЗАХОДИ ЩОДО НЕДОПОЩЕННЯ ЗАНОСУ ІНФЕКЦІЇ

Обов’язково утримувати свиней в «закритому режимі».

Заборонено утримувати свиней на територіях міжнародних повітряних, морських, річкових портів і прикордонних залізничних станцій.

Заборонено переміщення свиней (інших тварин і птиці) та харчових продуктів з них без супровідних ветеринарних документів.

Заборонено згодовування свиням без термічної обробки залишків харчових продуктів, боєнських відходів.

Заборонено реалізацію і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи та отриманих від тварин, що не піддані передзабійному огляду в установленому порядку.

У випадку захворювання або загибелі свиней необхідно ізолювати хворих свиней і терміново інформувати державні установи ветеринарної медицини. Телефон 2-20-73.

(За інформацією Інтернет-портал газети "Таврія")



Понеділок, 30 Серпня 2021 15:53 | Переглядів: 317